Sfeerimpressie PJPJ JazzFest 2024

29-05-2024

Geslaagd, sfeervol en veelzijdig jazzfeest bij PJPJ!

Ter ere van oprichter van PJPJ, Piet Wezepoel, organiseerde Podium Jong Professionals Jazz (PJPJ) voor de 7e keer op 25 mei 2024 in het Cultureel Centrum Voorschoten het jaarlijkse PJPJ JazzFest. Opnieuw een geslaagd en sfeervol festival met veel jong jazztalent. De jonge musici grepen hun kans om zich met hun muziek aan een breder publiek te presenteren.  

In drie zalen waren er 11 concerten te zien en te beluisteren. Zichtbaar genoten de jazzmusici en het publiek. Bart Suèr, het hoofd van de Jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag opende het JazzFest. Hij feliciteerde PJPJ met het bijna 30 jaar bestaan en benadrukte hoe belangrijk het is om podium-en presentatie-ervaring op te doen. Ook vertelde hij dat het niet alleen om de muziek gaat die de bands spelen. Het gaat ook om ‘musicking’, over de vele aspecten wat muziek is en vooral wat de muziek doet bij de luisteraar. Hij vond het mooi te zien dat Voorschoten zo’n groot jazzpubliek heeft.

Het PJPJ JazzFest kenmerkte zich ook dit jaar door de veelzijdigheid in optredens in een gemoedelijke omgeving. In de Grote Zaal openden de leerlingen in de leeftijd van 8-13 jaar van de School voor Jong Talent, gecoacht door de docenten Sebastiaan van Bavel, Thomas Pol en Egle Petrosiute het festival. Trots en vol zelfvertrouwen traden ze op. Na deze mini-concerten waren er nog drie optredens in de Grote Zaal: het Trio Gatěk/Kiral/Yarici (trompet, drums, gitaar), met verrassende eigen arrangementen van muziek van Thelonious Monk, Zoë de Priester Trio met verhalende jazzsongs en afsluitend een spetterend concert door het Rembrandt Trio en special guest Efraïm Trujillo op saxofoon. Het trio bestaat uit Rembrandt Frerichs op piano, Tony Overwater op contrabas en Voorschotenaar Vinsent Planjer. De laatste liet van zich horen met een aantal indrukwekkende drumsolo’s. Enthousiast luisterde het publiek naar de uitstekend op elkaar ingespeelde band waar het plezier van af spatte. De saxofoonsolo’s van Efraïm Trujillo waren adembenemend mooi en kwamen uit de tenen van de saxofonist.

In de andere kleinere zalen, waar het publiek rondom de musici zaten, speelden de leerlingen in de leeftijd van 13-18 jaar van School voor Jong Talent onder leiding van docenten Niels Tausk en Robert Koemans. Deze en ook de leerlingen die optraden in de Grote Zaal zijn de jazzsterren van morgen! Het optreden van KC Jazzkoor met studenten uit het 1e en 2e jaar van het Conservatorium was vrolijk en met plezier om naar te luisteren. Selene Zuppardo Quartet (zang, gitaar, drums, contrabas) verraste met haar zang het publiek. Stil werd geluisterd. Het Qanat Trio (piano, contrabas, drums) sloot met kamerjazz de concerten in de kleine zalen af.

Het PJPJ JazzFest is mogelijk gemaakt door fonds- en sponsorbijdragen met een speciale dank aan de vrijwilligers en Audio Anton van Hooidonk, die belangeloos zich inzetten jonge jazztalenten een podium te geven. En niet als laatste bedanken we hartelijk alle jazzmusici die optraden!

PJPJ kijkt met groot plezier terug op het JazzFest en de concerten tijdens het afgelopen jazzseizoen!