Zoë de Priester Trio

}

20.30 - 21.45 uur

Het trio bestaat uit Enrico le Noci op gitaar, Joris Teepe op contrabas en Zoë de Priester voor zang. De muziek omvat emoties en gevoelens die in het dagelijks leven onaangeraakt blijven. Als artieste wil Zoë ruimte maken voor onderwerpen zoals rusteloosheid, depressie en persoonlijke groei. Het repertoire is gebaseerd op het American songbook en aanverwante bronnen zoals oude musical stukken, de zangeres omschrijft het als verhalende jazz.

Zoë de Priester, zang

Zoë de Priester is een Nederlandse en Surinaamse zangeres die ernaar streeft verhalen over te brengen door middel van zang. De afgelopen jaren heeft ze met verschillende ensembles opgetreden op lokale podia.

Zoë is al van jongs af aan in aanraking gekomen met muziek van artiesten als Sam Cooke en Etta James. Toen ze opgroeide hadden haar ouders een poppodium, waar ze voor het eerst in aanraking kwam met geïmproviseerde vormmuziek. Ze kreeg al op jonge leeftijd pianoles, maar pas toen ze de vocale jazz ontdekte, werd ze helemaal verliefd op muziek. Ze voelde zich erdoor aangetrokken en begon te luisteren naar artiesten als Nina Simone, Carmen mcRae en Billie Holiday. Hun vermogen om emotie te kanaliseren in zang inspireerde haar.

De zangeres werd geboren op het Caribische eiland Trinidad. Ze groeide op in Groningen waar ze kort de jong talent klas volgde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2019 verhuisde ze naar Den Haag om haar studie te beginnen en een carrière in de muziek na te streven.

Nu is Zoë afgestudeerd aan de afdeling vocale jazz van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ze toont grote interesse in het Amerikaanse songbook repertoire, gretig om de tijdloze boodschappen die deze songs overbrengen op haar eigen manier over te brengen. Naast de jazztraditie laat ze zich ook inspireren door theater en spoken word. Ze componeert, arrangeert en werkt momenteel aan haar eerste album dat eind 2024 moet uitkomen.

Meer info: www.zoedepriester.com

Enrico Le Noci, gitaar

Opgegroeid in een rustig gezin uit een klein stadje in het zuiden van Italië, vond Enrico al snel muziek op het internet, een paar van zijn beste vrienden en de shows van Pat Metheny waar zijn vader hem mee naartoe nam.

Nadat zijn vrienden groter werden dan hij en daardoor geen toekomst zag in basketbal, pakte hij op 13-jarige leeftijd de gitaar op. Hij bestudeerde het klassieke repertoire en rockte Metallica en Led Zeppelin in zijn slaapkamer totdat hij twee opnames ontdekte van Django Reinhardt en Charlie Parker. Hij werd meteen verliefd op jazz, maar moest het ergens anders zoeken. Tegen het einde van de middelbare school reisde hij naar Austin, Texas, waar hij de blues en een Big Band vond om zijn ervaring te beginnen.

Nadat hij erachter kwam dat dit was wat hij wilde doen, verhuisde hij naar Den Haag in Nederland om te studeren aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij zijn bachelor en master Cum Laude afrondde. Sindsdien is hij niet meer gestopt met reizen, heen en weer van New York, Italië, Spanje met vriendschap door muziek en een diepe liefde voor jazz als zijn motto. Zijn leergierigheid bracht Enrico niet alleen naar het Koninklijk Conservatorium, ESMUC, Siena Jazz om te studeren, maar door vele reizen naar New York kreeg hij de kans om te studeren met Barry Harris, Peter Bernstein, Mike Moreno, Dave Kikoski, op te treden en deel uit te maken van vele stimulerende lokale scènes.

Hij reist voortdurend de wereld rond als leider en sideman, en is internationaal een zeer actieve muzikant, met een fris en soulvol geluid, compositorisch geïnspireerd en trouw aan de jazztraditie.

Meer info: www.enricolenoci.com

Joris Teepe, contrabas

‘Creativiteit is het handelsmerk van deze Nederlandse New Yorker.Elk concert is een uitdaging voor het publiek en voor hemzelf, door zijn swingende grooves en unieke internationale ervaring!’

Joris Teepe is een akoestische en elektrische bassist uit Amsterdam en woont sinds 1992 in New York. Hij leidt al 30 jaar zijn eigen groepen en heeft 22 cd’s opgenomen als leider of co-leider en meer dan 60 cd’s als sideman.

Toen hij in 1992 in New York aankwam met alleen zijn bas en een koffer, nam hij les bij bassist Ron Carter, ontmoette al snel veel muzikanten en begon veel te werken. Een jaar later nam hij zijn eerste cd op, met een band onder leiding van saxofonist Don Braden en met pianist Cyrus Chestnut, drummer Carl Allen en trompettist Tom Harrell. Vanaf dat moment begon alles echt te lopen voor Joris en werd hij een veelgevraagd bassist. Hij werkte met de “who-is-who in Jazz”, zoals Benny Golson, Sonny Fortune, Rashied Ali, Billy Hart en Randy Brecker. Zijn langste samenwerking was met Rashied Ali (de laatste drummer van John Coltrane), met wie hij tussen 2000 en 2009 5 albums opnam en over de hele wereld tourde.

In 2004 werd Joris Teepe genomineerd voor de Bird Award op het North Sea Jazz Festival in de categorie “Artist Deserving Wider Recognition”. Een van zijn recente projecten is het “Trio of Liberty”, samen met saxofonist Don Braden. Down Beat Magazine koos hun CD “Conversations” als CD van het jaar in 2017.
Een ander project is “In the Spirit of Rashied Ali” een boek met een CD, waarin hij zijn ervaringen met deze legendarische drummer verwerkt.Deze release werd in 2019 genomineerd voor een Edison.

Componist:
Teepe heeft 95 originele composities gecomponeerd, waaronder stukken voor Symfonieorkest & Small Jazz Group en Symfonieorkest, Big Band en Koor.Hij leidt zijn eigen big band in New York, die uitsluitend zijn eigen muziek speelt, en voert zijn eigen repertoire uit als gastsolist met lokale big bands.Het JORIS TEEPE REAL BOOK verschijnt in 2024.

Docent:
Teepe heeft zich gevestigd als jazzdocent, hij doceerde aan het Queens College NY (2009-2010) en was directeur van de jazzafdeling van het Conservatorium in Groningen (2001-2017). Hij introduceerde “New York comes to Groningen” een uniek nieuw onderwijsconcept. Teepe heeft ook lesgegeven op Jazz for Teens in New Jersey (2000-2010), Peter Herbolzheimer European Jazz Academy (Duitsland), Jazzinty (Slovenië), ChoJazz (Polen), JZ-School Summer Camp (China) en Litchfield Jazz Camp (Connecticut, USA).

Meer info: www.joristeepe.com