Pantelis Protopapas Quartet

10-02-2024

Pantelis Protopapas, gitaar (Griekenland), Gaspard Berton, piano (Frankrijk), Arjun Ramdas, contrabas (India), Nikolas Tsangaris, drums (Cyprus).

Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten

Op 10 februari 2024 beleefden 130 bezoekers bij PJPJ in het Cultureel Centrum Voorschoten een zeer geslaagd concert, waarin een fijne combinatie van jazztraditie en vernieuwing te horen was. Bandleider en jazzgitarist Pantelis Protopapas (Griekenland) trad samen op met Gaspard Berton op piano (Frankrijk), Arjun Ramdas op contrabas (India) en Nikolas Tsangaris op drums (Cyprus). De bandleden studeren aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Pat Metheny, jazzgitarist, lijkt de grote inspiratiebron van de bandleider voor zowel de speelwijze als de composities. Deze kenmerken zich door elementen van de swing jazz te combineren met stijlen als folk, country, pop en heel soms met ongewone maatsoorten. Dit alles werd moeiteloos gecombineerd door het zeer muzikale samenspel van de 4 musici. Ze luisterden alert naar elkaar en waren tegelijk spontaan en ondersteunend. Al met al is dit het resultaat van een jarenlange focus op dit repertoire, waardoor de musici nu de vaak 15 minuten lange composities met een overgave weten te spelen.

Naast eigen composities speelden ze ook iconische composities van hun helden: Pat Metheny (Bright Size Life), Steve Swallow (Falling Grace), en Chick Corea (Windows). De muziek van dit quartet werd goed ontvangen door het PJPJ-publiek, waar aandachtig wordt geluisterd en solo’s applaus krijgen. Mede daardoor kunnen ze hun muziek verder ontwikkelen. De laatste compositie van dit zeer mooie concert ‘Mind Trip’ is goed te beluisteren op YouTube, live opgenomen in de nieuwe opnamestudio van het Conservatorium, in Amare in Den Haag.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.