Marcello Saracino Quartet

19-02-2022

  • Marcello Saracino (drums)
  • Thorkell Ragnar Gretarsson (gitaar)
  • Thor Johansen (contrabas)
  • ChakSeng Lam (saxofoon)

Succesvol PJPJ jazzconcert in Cultureel Centrum

De grote zaal van het Cultureel Centrum vulde zich afgelopen zaterdagavond met rond de 90 muziekliefhebbers bij het concert van het internationale kwartet van Marcello Saracino (Italië) op drums met naast hem saxofonist Chakseng Lam (China) , gitarist Thorkell Grétarson (IJsland) en de bassist Thor Johansen (Denemarken).

Marcello stond garant voor eigentijdse jazzcomposities van zijn hand met invloeden uit de pop- en rockmuziek en jazz van de laatste 40 jaar. De eerste compositie ‘Departure’ was meteen een stuk met moderne en vrije jazzloopjes in de saxofoon en was geïnspireerd op zijn verhuizing van Italië naar Nederland. Hierna volgde ‘Tide’; die de titel eer aandeed door de golvende opbouw. Opvallend was de rol van gitarist Thorkell, die met vloeiende geluidsafwisselingen met behulp van wat effectpedalen speelde waarin hij smaakvol stukjes vulde met mooie ‘sounds’ en goed getimede loopjes. Hierna volgde een klassieker van Miles Davis getiteld ‘Nardis’. De 4e compositie was een rustige ‘Ballad to Judee’ en heeft Marcello opgedragen aan de te jong overleden singer/songwriter Judee Sil. Het slotstuk voor de pauze was ‘Orson Welles’ en had duidelijk invloeden uit de muziek van drummer Tony Williams. Na de pauze volgden de stukken ‘Shift’, ‘How long’ en ‘The Heron and the Stork’ en het in 6/8ste maat gespeelde ‘Prelude to a Shipwreck’.

Het publiek applaudisseerde regelmatig maar niet na elke solo omdat de overgangen vaak zo verstild en spannend waren. Het concert werd afgesloten met de compositie ‘Longing’. Het publiek ging tevreden huiswaarts.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.