EigenGrau ft Hristo Goleminov, sax

30-10-2021

  • Simon Gelsdorf, piano
  • Thor Johansen, contrabas
  • Nikolas Tsangaris, drums
  • Hristo Goleminov, saxofoon

Mooi en origineel jazzconcert bij PJPJ

Afgelopen zaterdag vond er een concert plaats in het Cultureel Centrum Voorschoten door jong jazztalent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Rond de 80 personen vulden de grote zaal van het Cultureel Centrum. Pianist Simon Gelsdorf (Duitsland), bassist Thor Johansen (Denemarken) en drummer Nikolas Tsangaris (Cyprus) vormen sinds een jaar het trio ‘EigenGrau’.

Zij werden voor de gelegenheid aangevuld met saxofonist Hristo Galeminov (Portugal), van het Conservatorium Amsterdam. Bandleider Simon Gelsdorf opende het concert met een piano intro. De compositie ‘Sommerpiger pa cykel’ (Chris Minh Doky) leek op het begin van een klassiek pianoconcert maar ontwikkelde zich naar een fusie van jazz en fusion met klassieke invloeden. Het publiek werd verrast door jazzmuziek die je niet meteen verwacht. De tweede compositie ‘Dawn’ was van Simon zelf en is geïnspireerd op harmonieën van de befaamde pianist Brad Mehldau. Hierna volgde compositie ‘Forspil’ (Thor Johansen).

Compositie ‘Klutz’ (Simon Gelsdorf), wat eigenlijk ‘onhandig’ betekend en geïnspireerd door de Armeense pianist Tigran Hamasyan, was zeer spannend vanwege de maatsoort in 15/4 en de rock invloeden en drumsolo’s van Nikolas. De solo’s van de musici werden met warm applaus ontvangen. Hierna volgde ‘Nameless’ (Simon Gelsdorf) en is gebaseerd op Scandinavische jazz en Duitse klassieke muziek zonder ‘vaste’ beat. De compositie ‘Surprise’ was van bassist Thor Johansen.

Na de pauze volgden de jazzstandard ‘My Ideal’ (Richard Whiting) met smaakvol saxofoonspel van Hristo, ‘Mystery and Illusions’ (Shai Maestro) en een fantastische afsluiting met de compositie ‘Pinzin Kinzin’ van Avishai Cohen in een gecompliceerde, onderverdeelde 4/4 maat. Kortom wereldjazz!

Klik op de foto’s om deze te vergroten.