Luminous Vibes, bestaande uit Hyejung Jung – zang, Ege Ertugrul – piano, Andrés Calero Mesonero – altsaxofoon, Giuseppe Alfano – trompet, Julian Escobar Aguirre – drums en Basso Chan – contrabas, spelen zowel eigen originele composities van Hyejung Jung als mooie jazzstandards. De originele composities bevatten verhalen over de zorgen en het leven van twintigers!
Mini-interview met bandleider Hyejung Jung:
1. Wat voor soort band is Luminous Vibes?
We zijn een band gebaseerd op jazzmuziek, die de emoties en het leven van mensen uitdrukt door middel van de kleuren van muziek, teksten en improvisatie.
2. Wie zijn de bandleden en wat spelen ze?
Onze band is ongelooflijk internationaal! Ege, de pianist, komt uit Turkije; Basso, de bassist, komt uit Hong Kong; Julian, de Colombiaanse drummer; Giuseppe, de Italiaanse trompettist; Andres, de Spaanse saxofonist; en ik, Hyejung, ben de zangeres uit Zuid-Korea!
3. Hoe heb je de bandleden ontmoet?
We studeren en treden al 4 jaar samen op. We brengen allemaal onze eigen unieke persoonlijkheid in de muziek en we hebben deze band opgericht omdat we het echt leuk vinden om samen te spelen. Als leider hou ik vooral van hun spel, daarom stelde ik voor om onze krachten te bundelen.
4. Waarom de naam Luminous Vibes?
De naam ‘Luminous Vibes’ heeft veel betekenis voor ons. ‘Luminous’ betekent ‘stralend’ of ‘helder’, wat symbool staat voor licht, hoop en positiviteit. ‘Vibes’ verwijst naar de energie, sfeer of het gevoel dat we willen overbrengen via onze muziek. Wij zijn een band die bestaat uit mensen in de twintig. Veel mensen hebben me verteld dat in je twintiger jaren zijn de mooiste leeftijd is, een tijd waarin je alles kunt doen en een kostbare tijd die nooit meer terugkomt. Nu ik eind twintig ben en terugkijk op mijn afgelopen 7 jaar, zou ik ze, samen met de paar jaar die nog komen gaan, beschrijven als een proces van zoeken naar de betekenis van ‘het leven’ en mijn toekomst. De vele dingen die ik onderweg heb geleerd, zijn een warm ‘licht’ voor me geworden en ik wilde deze gevoelens delen via mijn muziek. Daarom heb ik onze band zo genoemd.
5. Hoe houd je contact met het publiek tijdens het concert?
Voor elk nummer wil ik de betekenis en mijn persoonlijke gedachten erachter delen. We hebben ook een aantal speciale songs voorbereid, dus kijk ernaar uit!
6. Hoe heb je jazzmuziek leren kennen?
Voordat ik jazz studeerde, was ik een singer-songwriter die mijn eigen nummers maakte en zich richtte op popmuziek. Toen kreeg ik de kans om jazzpianolessen te nemen en toen werd ik geïntroduceerd in jazz. Ik vond het ongelooflijk fascinerend hoe, binnen een minimale set regels, elk individu zichzelf vrij kan uiten. Ik realiseerde me ook dat de structuur van jazz een prachtige vorm van creatie en ensemble is, wat me nog meer aantrok.
7. Hoe heb je ervoor gekozen om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te studeren?
Ik dacht dat Nederland een geweldige optie zou zijn om jazz te studeren, omdat het internationaal is, met veel gerenommeerde jazzmuzikanten die elke week optreden en er zoveel uitstekende jazzleraren zijn. De belangrijkste reden dat ik voor KC koos, was omdat ik, na het luisteren naar de muziek van veel jazzmuzikanten die daar zijn afgestudeerd, ervan overtuigd was dat de school een gedegen opleiding biedt. Ik heb nooit spijt gehad van die keuze en ik voel me echt vereerd dat ik voor KC heb gekozen en er deel van uit mag maken!
8. Wie inspireert je?
Ik word geïnspireerd en ontroerd door talloze artiesten, maar als ik een paar jazzvocalisten moet noemen, dan ben ik enorm beïnvloed door de muziek van Ella Fitzgerald, Sara Gazarek, Michael Mayo en Gretchen Parlato.
9. Wat zijn je toekomstplannen?
Ik blijf mijn muziek maken en in de nabije toekomst ben ik van plan een album uit te brengen met mijn nummers die ik zal uitvoeren op PJPJ-concerten. Terwijl ik in Nederland ben, hoop ik ook meer op te treden in jazzclubs hier. Daarnaast wil ik bijdragen aan het mainstream maken van jazz in Korea. Jazz is daar nog enigszins onbekend en wordt vaak gezien als achtergrondmuziek in dure hotels of restaurants. Dankzij veel getalenteerde muzikanten verandert deze perceptie echter geleidelijk en wordt jazz muziek waar meer mensen van kunnen genieten. Ik wil deel uitmaken van die beweging.
10. Hoe past dit concert in je studie aan het Koninklijk Conservatorium?
Dit concert is een kans om te laten zien wat ik tot nu toe heb geleerd tijdens mijn studie, en door te reflecteren op het voorbereidingsproces en de recensies achteraf, zal het mij helpen groeien als conservatoriumstudent en als muzikant. Het is ook mijn eerste concert in een gevestigde locatie, in plaats van een jazzclub. Dit markeert mijn eerste stap als podiumpresentator.