KC Jazzkoor o.l.v. Anka Koziel

9-03-2025

Het Jazzkoor Koninklijk Conservatorium Den Haag bestaat voornamelijk uit eerste- en tweedejaars zangstudenten jazz aan het Conservatorium. Het koor staat o.l.v. Anka Koziel en wordt begeleid door een ervaren jazz trio. Het jazzkoor zingt een mix van gevarieerde en bekende jazzstandards. Het optreden van het jazzkoor zal afgewisseld worden met solo-optredens van de koorleden en het trio.

De koorleden zijn (onder voorbehoud):

Eider Aguado Berrocal, Lucia Bakaiová, Gudrun Blok, Virág Czakó, Marta Dragova, Imanol Emede, Melanie Hyams, Nuria Kouwenhoven, Ayda Posaci, Candela Vargas Prados, Amadé Borsboom, Andreu Perelló Armentano, Sogol Ziaei en Diego Diaz Merino.

 

 
 
Ritmesectie:
Ege Ertugrul, piano, Dhruv Sharma, drums en Magnus Bodzin, contrabas
 

In het mini-interview hierna met Anka Koziel vertelt zij over wie zij is, wat ze doet, haar toekomstplannen en hoe dit concert met het jazzkoor past in de studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

  1. Wie ben je en wat voor werk doe je op het Conservatorium?

Ik ben jazzvocalist, arrangeur en componist, ook zangdocent en jazzkoordirigent bij Koninklijk Conservatorium (KC).

  1. Wanneer en waarom heb je een jazzkoor opgericht?

Het jazzkoor is altijd een onderdeel geweest van het curriculum op het Conservatorium, maar een paar jaar lang was er helemaal geen koor, en ik stelde toenmalig afdelingshoofd Wouter Turkenburg voor dat we het koor terug moesten hebben. Ik denk dat het rond 2007-2008 was. Waarom: het vermogen om in close harmony te zingen, wat veel moeilijker is dan klassiek koor, is een essentiële vaardigheid voor een veelzijdige jazzvocalist.

  1. Wie nemen deel aan het jazzkoor?

Voor jazzzangstudenten is het jazzkoor een verplicht vak in de eerste twee jaar van de bacheloropleiding. Andere studenten kunnen auditie doen als ze het als keuzevak kiezen.

  1. Wat leer je de leden van het koor? En hoe doe je dat?

Studenten leren hun stem beter te beheersen, te blenden, moeilijke harmonieën en ritmes te zingen etc. Het eerste deel van de les is een warming-up die een combinatie is van zingen en bewegen (met stampen, klappen en het creëren van nieuwe melodieën/harmonieën). Het is heel fysiek, om het lichaam wakker te maken en energie op te bouwen. Daarna oefenen we grondig arrangementen (meestal van jazzstandards), soms originelen.

  1. Heb je een vaste ritmesectie die het koor begeleidt?

De ritmesectie is altijd anders voor het concert. En tijdens de lessen begeleid ik zelf het koor.

  1. Werk je met een vast repertoire?

Ik heb een enorme verzameling geweldige arrangementen van jazzstandards van Berty Rice, Kirby Shaw, Steve Zegree, Michele Weir, een paar van mezelf. Sommige zijn voor gemengd koor, sommige alleen voor vrouwen, maar ik pas ze aan onze behoeften aan.

  1. Je bent zelf zangeres? Hoe ben je docent geworden aan het Conservatorium?

Ik ben een uitvoerend zangeres; momenteel ben ik druk bezig met het schrijven van muziek voor mijn twee nieuwe projecten. Ik ben in 2004 begonnen met lesgeven in de KC, al in mijn eerste jaar van de master. Mijn eerste baan was als extern examinator bij een afsluitend zangexamen, kort daarna begon ik steeds meer als freelancer les te geven. Sinds 2009 werk ik op vaste basis als hoofdvakdocent, docent ensemble oneven maten en dirigent jazzkoor.

  1. Wie inspireert je?

Als vocalist word ik geïnspireerd door verschillende geluiden (van de natuur, de stad, de fabriek, de school, enz.) en verschillende muziekgenres. Interessant genoeg luister ik niet naar veel zangers…

  1. Wat zijn je toekomstplannen voor jezelf en voor het jazzkoor?

Mijn plannen voor de toekomst? Ik zal zeker optreden zolang ik op het podium kan staan, mijn eigen muziek schrijven en uitbrengen. Wat het koor betreft, zou ik graag meer van mijn eigen arrangementen schrijven en misschien nieuw repertoire creëren met meer thema’s in gedachten (bijv. Songs of Cole Porter, enz.)

  1. Hoe past dit concert van het jazzkoor in de studie aan het Conservatorium?

Het PJPJ-koorconcert is een geweldige kans om op te treden en is altijd motiverend als een evenement om naartoe te werken, en als een mooie afsluiting van de kooropleiding elk jaar. Het geeft ons allemaal een gevoel van voldoening en we waarderen het gastvrije publiek.